El retorn de la secular institució de l’equitat a la nostra pràctica jurídica

Pere Saló i Manera

Jurista

Professor associat de dret administratiu, UdG

Membre del Col·lectiu Maspons i Anglasell

Presentació el 14 de març de 2024 de les Jornades EQUITAT. Un antic principi per a un model jurídic de futur. LA MEDIACIÓ


En aquest retorn que s’està produint de la secular institució de l’equitat a la nostra pràctica jurídica , els organitzadors de les jornades han tingut per oportú engegar amb una visita a la Gran Bretanya, país on regeix el sistema jurídic com del Rule of Law que és – precisament- el referent per a l’aplicació de l’equitat a Catalunya.


“Aquestes jornades engegen amb una visita a la Gran Bretanya, país on regeix el sistema jurídic com del Rule of Law que és – precisament- el referent per a l’aplicació de l’equitat a Catalunya”

El plantejament acadèmic amb el que s’ha estudiat la carrera de Dret a Catalunya des de fa segles parteix d’una summa divisio acadèmica entre els sistemes jurídics europeus que situa en una banda el nostre dret continental, amb les seves variants estatals, de lleis codificades, tribunals jerarquitzats i administració de model napoleònic, envoltat d’una aura de verticalitat, a vegades més il·lustrada a vegades menys. El professor Maspons Anglasell ho qualificà de projecció del principi «princeps legibus solutus» amb un mer canvi de titular de la sobirania que passa de la monarquia absoluta al poder constituent però en el que la llibertat del ciutadà com a nucli ni hi és ni se l’espera.

A l’altra banda d’aquest dret continental, hi ha el sistmea del Rule of Law del qual poca cosa se’n sap, més enllà de que funciona sobre la base de precedents i que consisteix en una mena de fair play. En tot cas, com a ordenament jurídic «anglès» el Rule of Law sempre ha cobrat les rendes d’estar associat al sistema polític europeu al que històricament els europeus continentals hem aspirant, com durant tants anys i a tants llocs del continent s’ha sospirat per disposar d’una institució com l’Habeas corpus.

Per tant, i malgrat el desconeixement del funcionament, hi ha una bona consideració política i jurídica d’aquest sistema en el que l’equitat hi compleix un paper central en el qual ens hi introduiran tot seguit els ponents.Comparteix-ho
Desplaça cap amunt