El dictamen “La Generalitat de Catalunya i la República Espanyola”, de Francesc Maspons i Anglasell. 90 anys del dictamen

Per David Ros Serra

El dicremes 23 de febrer de 2022 va tenir lloc la commemoració del 90è aniversari del dictamen “La Generalitat de Catalunya i la República Espanyola” a L’Institut d’Estudis Catalans.

👉 Podeu llegir aquí el programa amb els temes tractats i els ponents de la jornada


El dictamen

L’estudi d’aquest dictàmen, és fonamental per entendre les relacions Generalitat de Catalunya i la República Espanyola, tant en el context en el que es va redactar, com el moment en que viu Catalunya a l’actualitat.

La crisi de la Dictadura de Primo de Rivera i la posterior caiguda de la monarquía van desembocar en la proclamació de la República Catalana, que seria seguida per la de la República Espanyola en el conjunt de l’Estat.

En aquesta situació excepcional de canvi de règim, no va quedar a l’Estat Espanyol cap més sortida que
reconèixer la personalitat política de Catalunya.

La negociació entre el President Macià i els representants de l’Estat es va tancar amb una solució de compromis: la restauració de la institució històrica de la Generalitat i l’elaboració d’un Estatut d’Autonomia, aprovat en referèndum pel poble català el 2 d’agost de 1931, i posteriorment retallat i aprovat per les Corts de la República el 1932.

En aquest context històric, s’ha de situar el dictàmen de Francesc Maspons i Anglasell, La Generalitat de Catalunya i la República Espanyola, que analitza el reconeixement o no del caràcter bilateral de la relació i, per tant, de la negociació del marc polític comú.

(Extracte del pròleg del llibre sobre el dictamen).

El dictamen de Maspons és clau per entendre millor us aspecte fonamental de la situació que vivim, la personalitat política de Catalunya. El podeu trobar a la llibreria de la Generalitat de Catalunya. 👇

“Catalunya com a subjecte polític té una continuïtat que justifica la seva independència en el marc del dret a l’autodeterminació dels pobles”
(citat per Joan lluís Pérez Francesch, catedràtic de dret constitucional i membre del Col·lectiu, en relació al dictamen)

Nom del llibre: República Catalana, Generalitat de Catalunya i República Espanyola. A l’entorn de la Generalitat de Catalunya i la República Espanyola, de F. Maspons

Editor:   Departament de la Presidència

Autors:   López Bofill, Hèctor / Duran i Solà, Lluís / Armengol, Ferran / Maspons Anglasell, Francesc

Col·lecció: Història i pensament

ISBN: 978-84-393-7005-5 EAN: 9788439370055


👉 Aquí podeu veure l’edició facsímil del dictàmen


Comparteix-ho
Desplaça cap amunt